leonardodavinci.blogg.se

En skolblogg om renässansmänniskan Leonardo da Vinci.

Uppväxt

Kategori: Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci föddes den 15 april 1452 i staden Vinci, Italien. Redan som nyfödd skiljde han sig från andra barn, då han var "oäkta" son till en framgångsrik medelklassnotarie, som under en kort tid hade en förbindelse med en enkel bondkvinna. Att vara född utom äktenskapet under den här perioden föraktades, och barn som Leonardo blev rejält utfrusna. Leonardo hindrades därför från att få utbildning på universitet och kunde knappast hoppas på något erkänt yrke.

Dessutom fick han aldrig en stabil uppfostran i en familj. Leonardos mor tog hand om honom under den första tiden av hans liv, men när hon började ett äktenskap med en ny man, som inte ville ta sig an en oäkta son, tvingades hon lämna den knappt 3-årige Leonardo hos farföräldrarna. På så sätt fick Leonardo en mycket ensam barndom. Ingen ville veta av ett oäkta barn, och till och med hans egna föräldrar hade övergett honom. I grannbyn såg han ofta sin mor på avstånd, tillsammans med hennes nya barn. Något som troligen gav upphov till stor smärta och lade grunden till hans allmänt negativa inställning till kvinnan.

Leonardos konstnärliga talanger visade sig tidigt, vilket vid 14 års ålder gav honom möjligheten att få utbilda sig hos den kände konstnären Andrea Verrocchio, där han stannade i hela sju år. De här åren skulle bli starten på Leonardo da Vincis karriär inom konst och vetenskap, som skulle komma till att påverka renässansen så pass mycket, att vi ser spår av honom än idag. 

 
Kommentera inlägget här: