leonardodavinci.blogg.se

En skolblogg om renässansmänniskan Leonardo da Vinci.

Liv & Studier

Kategori: Leonardo da Vinci

Om någon säger Leonardo da Vinci, är det för de flesta målningen Mona Lisa som dyker upp i huvudet. Men i själva verket var han så mycket mer än bara en konstnär. Under sina 67 år här på jorden lyckades han åstadkomma verk som beundras än idag, 500 år senare. Han bemästrade ämnen som akustik, astronomi, meteorologi, matematik, mekanik och arkitektur, och var dessutom rådgivare till statsöverhuvuden och militära ledare. Det finns alltså ingen tvekan om att han gjort sig väl förtjänt av sin titel - “mannen med tio mäns begåvning”.

Efter att ha stannat som lärling hos konstnären Andrea Verrochi i sju år flyttade da Vinci till Milano, där han utvecklade sina kunskaper inom teknologi och mekanik. Det var också nu han upptäckte intresset för anatomi och därmed började fördjupa sig mer i människokroppen, biologi, matematik och fysik. Men trots alla dessa nya sysselsättningar gav han aldrig upp passionen för konst. Tvärt om målade han mer än någonsin. Under sin livstid målade han förutom "Mona Lisa" även andra mycket kända verk, som "Johannes Döparen" och "Nattvarden".

Leonardo avbildade i sin konst ofta människor. Nyfiken och sugen på att lära som han var, började han göra djupgående studier av människokroppen, musklerna och hjärnan, för att på så vis kunna måla mer realistiska människor. Detta ledde i sin tur till att han i hemlighet utförde riktiga obduktioner, något som på den tiden klassades som svartkonst, men som blev grunden för hela anatomin. Dessa studier fick honom att se sambandet mellan levnadssättet och vad vi äter, vilket påverkade honom så mycket att han beslutade att bli vegetarian. Även inställningen till djuren gör honom mer lik än människa från 2000-talet, snarare än en från renässansen. Att vara vegetarian är väldigt vanligt idag, men tänk så främmande dessa tankar och värderingar måste ha varit då!

 
De flesta människor ser konst och vetenskap som totala motsatser, och för dem är det nog svårt att förstå hur han kunde vara så otroligt duktig på två så olika saker. Men Leonardo var övertygad om att vetenskap och konst går hand i hand. De två ämnena kompletterade och förstärkte varandra i hans arbeten. Han använde till exempel vetenskapen för att studera människans anatomi, och applicerade sedan de kunskaperna på sin konst för att måla människor. På samma sätt upptäckte han genom sin konst en fascination för färger, och det var så han genom vetenskapen började studera optik. Enligt honom själv var naturen ett perfekt utfört vetenskapligt projekt.

Alla framsteg och upptäckter dokumenterades i form av anteckningar. Men han litade inte på någon, och kodade därför all information genom att skriva den spegelvänt och använda konstiga förkortningar och hemliga tecken. Tusentals skisser och ritningar över slott, broar, maskiner, vapen och till och med ett försök till att använda solenergi har hittats. Allt detta finns samlat i totalt 19 böcker.

 
Kommentera inlägget här: