leonardodavinci.blogg.se

En skolblogg om renässansmänniskan Leonardo da Vinci.

Motivation

Kategori: Leonardo da Vinci

Leonardo hade en väldigt tuff barndom på grund av att hans föräldrar inte var gifta. Han fick till exempel aldrig studera på universitet, och kunde på så sätt inte få utbildning i de ämnen som han hade en så pass stor passion för. Självklart påverkade den här sortens begränsningar hans inställning till dåtidens samhälle, och jag tror det kan ha varit det här som gav honom motivationen att lyckas och bli så framgångsrik. Leonardo ville alltid gå på djupet och se längre än vad hans samtid menade var möjligt. Han ville bemästra så många områden som möjligt, och motbevisa samhället - något vi idag kan konstatera att han lyckades med.

Utanförskap och begränsningar ledde till att han fokuserade på att eliminera våra sociala och medfödda "svagheter" - våra minimeringar. Han blev fast besluten att "förbättra och förlänga" människan. Hans mål var en fri och skapande varelse, som till och med kunde flyga. 1400-talets människor kallade honom antagligen galen, men Leonardo var trött på att hållas tillbaka av samhället. Han blev den första människan att studera fåglars kroppar och mekanik för att flyga, och använde sedan den erfarenheten för att designa vingar, flygmaskiner och helikoptrar. Tyvärr satte tidsåldern käppar i hjulet för att idéerna skulle kunna prövas fullt ut. Men ändå var hans slit inte förgäves. Många viktiga idéer, som härstammar från hans dröm om att människan skulle kunna flyga, har vi dragit nytta av långt senare.

"Han var som en människa, som vaknade för tidigt, medan det fortfarande var mörkt och alla omkring honom sov", har någon sagt om Leonardo.

 
Kommentera inlägget här: