leonardodavinci.blogg.se

En skolblogg om renässansmänniskan Leonardo da Vinci.

Källmaterial

Kategori: Leonardo da Vinci

Källa 1: Kreaprenör.se

Så här skriver de på sin hemsida.

"Kreaprenör® är en Moderator i Medvetandeeran som sprider kunskap om vad som "verkligen händer i vår tid". Starten skedde år 2000. Varumärket registrerades några år senare och 2006 grundades den ideella föreningen."

Kreaprenör.se anser att media ger oss ofullständiga bilder av verkligheten. Hemsidans jobb är därför att hjälpa oss sätta samman dessa till verkligheten. Det är en ideell förening vilket betyder att de inte tjänar några pengar på det. Deras enda motivation bakom arbetet är alltså att informera. Om de hade tjänat pengar på sidan hade det varit möjligt att de vinklade informationen på ett sätt som gjorde att de tjänade mer pengar eller gjorde dem mer intressanta för sponsorer. Men eftersom de jobbar gratis för alla besökare är det ett tecken på att de bara vill få ut sanningen, vilket därför gör det här till en trovärdig källa. De skriver på ett opartiskt sätt och försöker inte påverka läsarens åsikt eller sälja en produkt eller en tjänst. Det är dessutom en seriös förening med organisationsnummer, postadress och årsmöten. Jag anser därför att det är en pålitlig källa.

Vilka källor de använt till faktan stod inte angivet, och jag kontaktade därför hemsidan. De berättade att den huvudsakliga källan till artikeln var fransmannen Serge Bramlys biografi om Leonardo da Vinci publicerad 1988. Den svenska översättningen är publicerad av Albert Bonniers förlag 1990.

 

Källa 2: Brookhaven National Laboratory

 
Brookhaven National Laboratory är en mångsidig forskningsinstitution i New York som främst finansieras av "U.S. Department of Energy’s Office of Science". Så här skriver de på sin hemsida.
 
"Vi driver banbrytande storskaliga anläggningar för studier i fysik, kemi, biologi, medicin, tillämpad vetenskap och ett brett utbud av avancerad teknik. Laboratoriets nästan 3.000 vetenskapsmän, ingenjörer och supportpersonal förenas varje år med mer än 4.000 gästforskare från hela världen. Vår prisbelönta historia sträcker sig tillbaka ända till 1947."
 
Det här är alltså inte bara en hemsida, utan ett riktigt laboratorium med professionella forskare och experter inom ämnet. Deras mål är att informera och sprida fakta, och de har inget att vinna på att vinkla eller hitta på information. Det här är en väldigt seriös källa som jag anser vara mycket pålitlig och trovärdig.
 
 
Källa 3: Sveriges Radio
 
 
På Sveriges Radios hemsida finner man den här informationen om företaget:
 
"Sveriges Radio är ett företag i allmänhetens tjänst – ett public serviceföretag. Sveriges Radio är den reklamfria och oberoende radion med uppgift att göra kvalitativa program av alla slag för hela Sveriges befolkning. Varje dag lyssnar fem miljoner människor på oss."
 
Sveriges Radio är ett stort och välkänt företag med bra rykte. Min moster Marie Sandgren jobbar som programchef på Sveriges Radio, vilket gör henne till en pålitlig primärkälla. Hon berättar att informationen är trovärdig och går att lita på eftersom de alltid granskar sina källor. Innan de sänder ut något måste de alltid ha en förstahandskälla alternativt två av varandra oberoende andrahandskällor. Självklart är det viktigt för dem att få ut information snabbt, men till skillnad från många andra företag bryr de sig ännu mer om att källorna är sanna och kritiskt granskade, än att de är först ut med nyheten.
 
Radiosändningen jag lyssnat på innehåller en intervju med Martin Olin, intendent på Nationalmuseum i Stockholm. Jag litar på det han säger eftersom han studerat Leonardo da Vinci och till och med jobbar med ämnet profesionellt. Han tar inte upp sina egna åsikter utan är väldigt objektiv och han har ingen dold agenda med intervjun. Därför anser jag att både intervjun och Sveriges Radio är pålitliga källor.

 

Källa 4: eNotes

Så här beskrivs eNotes på deras hemsida:
 
"eNotes.com är en omfattande pedagogisk resurs på nätet som används dagligen av tusentals studenter, lärare, professorer och forskare. Den kombinerar utbildningsinnehåll av högsta kvalitet med innovativa tjänster för att ge en online inlärningsmiljö som inte liknar något annat. Allt vårt innehåll är kontrollerat, rättat, och skrivet av proffs som är experter inom sitt område. Faktan kommer från vår egen publiceringsenhet eller från akademiska förlag, inklusive innehåll som inte finns tillgängligt någon annanstans på nätet."
 
Jag valde att använda eNotes som källa eftersom den inte är skriven av en privatperson, utan ett seriöst företag bestående av pålitliga experter. De jobbar på ett källkritiskt sätt och är noga med att faktan de använder är sann. De säljer egna tjänster relaterade till undervisning, men det gör om något bara innehållet ännu mer trovärdigt, eftersom folk faktiskt betalar pengar för deras texter. Texterna i sig försöker inte sälja in någon produkt eller tjänst, utan är helt faktabaserade och enligt mig därför pålitliga.
 
 
Kommentera inlägget här: